Játék határok nélkül

1995

2024. február 10. - supermario4ever

1995-ben is folytatódott a magyar csapat szereplése a Játék Határok Nélkül sorozatban. Valamivel szerényebb körülmények között, ugyanis csak 7 csapat játszott. Távozott Wales és Szlovénia.

Bevezették az együttműködési játékot, melynek lényege, hogy két ország csapata közösen játszik. Minden ország kétszer játszik más-más csapattal, az itt szerzett közös eredmények országonként egyénileg összeadódnak, ebből lesznek az együttműködési játék pontjai.
Valamint ebben az évben találták ki a fonaljátékot is, melynek lényege, hogy a csapatok külön-külön játszanak egy külön játékot (ugyanazt, persze) minden játék után. Így a játék az adás végéig tart, és az eredmény is csak akkor derül ki, ha mindegyik csapat lejátszotta a fonaljátékot. Mivel sikeres volt, ezért hagyomány lett a fonaljátékból. 1995-ben két csapat játszott egymás után minden második játék után.

A fonaljáték okán itt is kimaradt egy-egy csapat, és itt is az volt, hogy az első helyezett 7 pontot kapott az utolsó helyezett 2-t. Az együttműködési- és döntő játék mellett az első játék volt az, amelyikben mind a hét csapat versenyzett, tehát itt az utolsó helyezett 1 pontot kap. A lutri az, hogy az első játékban is lehet jokerezni, pedig ez az egyetlen játék, ahol 1 pontot is meg lehet duplázni, aki nagyon rosszul játssza a játékot. Ez konkrétan a görögöknek sikerült is az egyik elődöntőben. A döntő játék mellett az együttműködési játékban sem lehet jokerezni, meg persze a fonaljátékot sem, mindegyik másban igen. Megszűnt viszont a fogadás, így aki kimaradt egy játékból, az ténylegesen nem kapott pontot.

Külön érdekesség, hogy ismét volt műsorvezetői játék, de ez sokkal könnyedebb, bohókásabb volt, és ezért nem osztottak a csapatoknak pontot. Ez egy külön játék volt, ahol csak a műsorvezetők játszottak, jóformán a saját- és a TV-nézők örömére. Ami miatt tetszett a dolog, amellett, hogy tényleg humoros volt egy-egy játék, hogy jobban megismerhettük a műsorvezetőket.

Megváltoztatták a pont- és eredményjelző tábla zenéit, a ponttáblázat zenéjét egészen 1997-ig használták, az eredményjelző tábláét meg csak ebben az évben, illetve 1996-ban ennek egyszerűsített, gyorsított változata volt az eredményjelző tábla zenéje, némileg magasabb hangon szólt.

Egy elődöntőben megrendezett játékok száma: 10
Minimálisan megszerezhető pont: 18 pont
Maximálisan megszerezhető pont: 84 pont

Részt vevő országok száma: 7
Csatlakozó országok: –
Távozó országok: Wales és Szlovénia

Részt vevő országok és műsorvezetők:
Svájc: Caterina Ruggeri és Paolo Calissano
Csehország: Barbora Kroužková
Görögország: Dafné Bokota (Δάφνη Μπόκοτα)
Magyarország: Geszler Dorottya és Gundel Takács Gábor
Olaszország: Ettore Andenna
Málta: John Demanuelle és Charles Saliba
Portugália: Eládio Clímaco

Az elődöntők és a döntő részletes leírásai:

  • 1. elődöntő
  • 2. elődöntő
  • 3. elődöntő
  • 4. elődöntő
  • 5. elődöntő
  • 6. elődöntő
  • 7. elődöntő
  • 8. elődöntő
  • 9. elődöntő
  • 10. elődöntő
  • Döntő

Személyes vélemény a játékokról

Nem igazán szoktam visszanézni az 1995-ös játékokat. Kevésbé tűnik élettel telinek, mint az 1994-es, és kevésbé tudok emlékezetes játékokat mesélni. A személyes kedvencem itt a görögökhöz köthető, a 6. elődöntő, mely Görögországban volt, és Ezópusz meséi volt a téma. A sok állatmesének köszönhetően talán itt voltak a legtartalmasabbak, legemlékezetesebbek a játékok.

Ami nagyon tetszett, egyrészt, hogy Geszler Dorottya kismamaként is elvállalta a műsorvezetést, másrészt meg sokkal szolidabb volt a megjelenése és az öltözködése is. Tehát fontosabb volt számára, hogy várandósan inkább kényelmesen végezze a munkáját, semmint hogy mutogassa, hogy mennyire szép (amúgy nem alaptalanul). Ezzel talán öntudatlanul, de sokat tett azért, hogy a terhességet egy természetes állapotnak mutassa be, ami minden nő életének a része, és ez nagyon tiszteletre méltó és szimpatikus gesztus volt tőle. A döntőben már viszont Balogh Erika helyettesítette őt, ugyanis a forgatás előtt néhány nappal adott életet kisgyermekének.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekhatarok.blog.hu/api/trackback/id/tr9518323025
süti beállítások módosítása