Játék határok nélkül

1999

2024. február 10. - supermario4ever

Az 1999-es év volt a Játék határok nélkül 30., egyben utolsó évada. A helyszín ismét Olaszország volt, de most délen volt, Calabria partjánál zajlottak a játékok. Érdekesség, hogy ebben az évben nem medencében volt a víz feltöltve, hanem a tengerparton zajlottak a vizes játékok.

Már itt nagyon látszott, hogy nincs pénz a játékokra, ugyanis csak 7 elődöntő volt, és ezután a döntő. Emellett csak 6 csapat játszott. Visszatért Szlovénia, viszont kiszállt Hollandia és meglepetésre Portugália, akik nagy ellenfelei voltak a magyaroknak. A szlovének ismét zöld színben játszottak, mint 1994-ben. Valamint, hogy nem lesz folytatás, arra az is utalás volt, hogy a döntő végén nem úgy búcsúztak el, hogy találkozunk egy év múlva, mint a korábbi években, hanem egyszerűen csak elköszöntek. Jó eséllyel tudta már mindenki, hogy nem lesz folytatás.

Visszatértek a tematikus játékok. Egy-egy elődöntőt egy adott téma köré építettek fel, de nem egy adott országhoz volt köthető, hanem egyszerűen kalózok, western, cirkusz és hasonlók. Annak ellenére, hogy egy elődöntőben 12 játék volt, ez volt a legkevésbé hangulatos évad, ugyanis két játékból maradt ki 2-2 csapat, így volt olyan játék, amit csak 4 csapat játszott. Értelemszerűen azokban a játékokban csak 4 pontot lehetett szerezni. Jokerezni csak azokban a játékokban lehetett, ahol mind a hat csapat játszott. Ebben az évben is volt fonaljáték, amit az a két csapat játszott egymás után, amelyek épp kimaradtak.

Fix játék csak az utolsó, döntő játék volt, ahol csónakkal kellett elevezni a medence túlsó végére, majd felmászni egy emelkedőn. Hogy mivel utaznak, azt minden elődöntő végén variálták, valamint azt is, hogyan másztak fel. Ezt legtöbbször az adott elődöntő témájához igazították. A döntő játék előtt mindegyik műsorvezető bíztatta a maga csapatát a legjobb eredményre. A magyar műsorvezető maradt Borbás Mária, a kommentátor pedig Gundel Takács Gábor. A nemzeti bíró pedig 1995 után ismét Németh Lehel volt.

A hangulat valamivel lazább volt, a belga főbíró, Denis Pettiaux is barátságosabb arcát mutatta. Hozzá mentek a csapatok, amikor jokerezni lehetett, és amelyik csapat élni akart a lehetőséggel. Emellett többször viccelődött a csapatokkal, játékossal, műsorvezetőkkel.

Ebben az évben is újítottak az eredményjelző táblán, modernizálták. Ami érdekesség, hogy 1993 után ismét együtt mutatták a játékok eredményét, és fölötte voltak a pontszámok. Egyedül a jelenlegi állás volt külön táblán. Zene is szólt alattuk, minden egyes elődöntő alatt, azt is a játék témájához igazították.

Egy elődöntő alatt megszerzett játékok száma: 13
Minimálisan megszerezhető pont: 13 pont
Maximálisan megszerezhető pont: 70 pont

Részt vevő országok és műsorvezetőik: Svájc: Matteo Pelli
Franciaország: Nelson Monfort és Fabienne Egal
Görögország: Kostas Sgontzos (Κώστας Σγόντζος)
Magyarország: Borbás Mária és Gundel Takács Gábor
Olaszország: Mauro Serio és Flavia Fortunato
Szlovénia: Mojca Mavec

Elődöntők és döntők részletes leírásai:

  • 1. elődöntő
  • 2. elődöntő
  • 3. elődöntő
  • 4. elődöntő
  • 5. elődöntő
  • 6. elődöntő
  • 7. elődöntő
  • Döntő

Egyéni vélemény a játékokról

Ezen évad játékait nézem a legritkábban, mert bár sok jó játék volt, mégis nagyon érezni, hogy vége lesz a sorozatoknak. Ezt már annak idején, 1999-ben is éreztem, ennek ellenére vártam, hogy 2000-ben is lesznek játékok, de nem lett. Ez volt az utolsó évad, látszik, hogy igyekeztek azért hangulatosan búcsúzni, hogy ne felejtsük el a sorozatot.

Elképzelhető, hogy pont a lazább attitűddel akarták megmenteni a játéksorozatot. Igazodni akartak a modern televíziós kultúrához, és ezzel akartak új szponzorokat keresni, akik látnak fantáziát a játéksorozatban. De ez nem sikerült, a játéksorozat 1999-ben véget ért.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekhatarok.blog.hu/api/trackback/id/tr5618323033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása