Játék határok nélkül

Denis Pettiaux

2020. október 10. - supermario4ever

Denis Pettiaux 1956-ban született Belgiumban. Cirkuszi akrobata, gyógypedagógus. A játék határok nélkül főbírója volt 1990-1999 között.

Játékosként is részt vett a játékokban, 1981-ben ekkor Lessines városának csapattagjaként játszott (jó eséllyel innen származik). A 6. elődöntőben képviselték Belgiumot, és fordulógyőztesek voltak, illetve 45 ponttal ők voltak a legjobb belga csapat, így ők jutottak a döntőbe. Itt viszont utolsó lett a csapat 19 ponttal.

1988-ban is részt vett a játékokban, ekkor Ath városának csapattagjaként. Ekkor még olyan szabály volt, hogy mindegyik város csapata két elődöntőben vett részt, és a két elődöntőben elért pontokat összeadták, és az jutott a döntőbe, aki a két adás alatt a legtöbb pontot gyűjtötte össze. Habár Ath városa az egyik elődöntőben győztes volt, de a másikban csak 4. helyet értek el, így volt náluk jobb belga csapat. Ez a szabály egyébként csak 1988-ban élt.

A belgák 1989-ben játszottak utoljára, ezért 1990-től lehetett ő a játéksorozat főbírója. Szigorú, de igazságos volt, aki köztiszteletnek örvendett. Szállóigévé vált tőle az "Attention, prêts?" szólás, amivel elindította a játékot. 1999-ig 122 játékon át volt a játékok főbírója. Eleinte ő maga is felvette az adott adás tematikájának a mezét, abban vezette a játékokat, majd 1996-tól, ahogy nem volt a játékoknak témája, úgy zakóban, vezette a játékokat. Emlékezetes volt az 1997-ben viselt cilindere, amivel cirkuszi mutatványosra emlékeztetett, ezzel utalva a cirkuszi múltjára.

Érdekesség, hogy 1999-ben sokkal közvetlenebb, barátságosabb stílust vett fel Denis. Hogy azért, mert eleve tudták, hogy ez az utolsó év (ezt annak idején nem kommunikálták a nézők felé) és emiatt lazábbra vették az egész játékot, vagy pozitív, vicces oldalával szponzort kerestek, hogy 2000-re is meg lehessen rendezni a játékokat, ezt nem tudni. Az utóbbi a személyes teóriám. Amit tudni, hogy pénzhiány miatt szűnt meg a játéksorozat. Érdekes volt látni, hogy ebben az évben a játékosok viccelődésébe is beleállt.

A játéksorozat megszűnése után gyógypedagógusként dolgozott, fogyatékkal élőket tanított.

Denis Pettiaux Belgium francia részéről származik, így anyanyelve a francia. Érdekes volt olvasni, amikor több nemzeti bíróról kerestem információt, többen is beszélnek franciául. Jó eséllyel a szükséges végzettség mellett az is feltétel volt, hogy nemzeti bíró lehessen, hogy beszéljen franciául, hiszen csak így tudott Denis-vel élő szóban kommunikálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekhatarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2718323017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eat1d2 2022.01.09. 22:18:01

Kedves Szerző! Először is gratulálok a bloghoz, nagyon magas színvonalú. Magam is nagy rajongó vagyok. Sőt már a gyerekeim is, a 4 és 6 éves lányom. Nem nagyon tévéznek, az egyetlen kivétel a Játék Határok Nélkül, viszont a Youtube-on magyar nyelven fellelhető összes epizódot többször elfogyasztották már. Most annak keresem a lehetőségét, hogy valahogy egyéb epizódokra is szert tegyek. Tudnál esetleg segíteni abban, honnan tudnék felvételeket szerezni? Keresgéltem egy sort a neten, de egyelőre sehová sem jutottam, viszont nagyon szeretném meglepni őket. Nagyon köszönöm előre is a választ! Üdv, Miklós
süti beállítások módosítása