Játék határok nélkül

1993

2024. február 10. - supermario4ever

Magyarország először 1993-ban vett részt a Játék határok nélkül sorozatban. A sárga színt kaptuk meg, amit Tunéziától vettünk át.

Bár a játékok az évek során folyamatos fejlődésen mentek keresztül, de talán ki lehet jelenteni, hogy a legjobb évben csatlakoztunk, hiszen 1993-ban vezették a jokert, tehát a csapatok által választott egy játékban szerzett pontjaikat megduplázhatták. Ebben az évben 7 csapat vett részt, a magyarok mellett a görögök csatlakoztak a játékokhoz. Tunézia mellett pedig Franciaország és Spanyolország búcsúzott a játékoktól. Valamint 1992-ben még Csehszlovákia játszott a játéksorozatban (ők '92-ben csatlakoztak a játékokhoz), majd a rákövetkező évben, amikor a két ország szétvált, Csehország vett részt a játékokban. Érdekesség, hogy 1992-ben is Csehország területén levő városok játszottak.

Ebben az évben is témákra volta osztva az adott elődöntő játékai. Minden elődöntőt más-más országban forgatták, és az adott ország sajátosságai adták a játékok témáját. A forgatások jellemzően 1993. május-júniusában zajlottak.

Mindezek mellett több újdonság is volt ebben az évben. Ebben az évben ugyan megvolt az előző évben bevezetett műsorvezetői játék, de amíg 1992-ben úgy volt, hogy külön játékuk volt (egy könnyedebb, amihez nem kell különösebb fizikai erő, sem ügyesség), addig 1993-ban már a játékokban vettek részt a műsorvezetők. Annyi könnyebbség volt, hogy maguk a műsorvezetők választhatták meg, hogy melyik játékban vesznek részt. Többségében inkább a segítő feladatokat látták el, a nehezebb feladatokat ritkán vállalták.

A jokert pedig ebben az évben vezették be. Volt a régi sorozatban is, mely 1982-ig tartott, de az 1988-as visszatérésre még nem vezették be, csak 1993-ban. Ahogy régen, most is, a csapatok maguk választhatták meg, hogy melyik játékban vállalják, hogy megduplázzák az abban megszerzett pontjaikat. A felvétel előtt mindig van egy főpróba, ahol kisorsolják, hogy ki mit fog játszani, és ki is próbálhatják a játékokat. És amelyik csapat az adott játékban a legjobbnak érezte magát, abban megduplázhatja a pontjai, tehát jokerezhet. Jokerezni mindegyik csapatnak kötelező, és némely játékban nem lehet jokerezni, mint például az utolsó játékban, ahol eleve dupla pontokért megy a játék.

A ponttáblázat is némileg változott, ugyanis a korábbi játékokban a csapatok autójelüknek megfelelően voltak ABC-sorrendbe helyezve, és ott mutatták a pontokat fölötte, függetlenül attól, hogy ki hány pontot ért el. 1993-ban csinálták meg azt először, hogy a csapatok eredményeik szerint tették sorrendbe, ezáltal áttekinthetőbb volt, hogy ki hány pontot ért el.

Részt vevő országok száma:

7
Csatlakozó országok: Magyarország és Görögország
Távozó országok: Tunézia, Spanyolország és Franciaország

Részt vevő országok és műsorvezetők: Svájc: Caterina Ruggeri és Paolo Calissano
Csehország: Marcela Augustová
Wales: Nia Chriswell és Iestyn Garlick
Görögország: Dafné Bokota (Δάφνη Μπόκοτα)
Magyarország: Geszler Dorottya (A 10. fordulóban Vágó Istvánnal)
Olaszország: Ettore Andenna és Maria Teresa Ruta (a 2. fordulóban)
Portugália: Eládio Clímaco és Christina Lebre

Egy elődöntőben megrendezett játékok száma: 8
Minimálisan megszerezhető pont: 10
Maximálisan megszerezhető pont: 70

Az elődöntők és döntő részletes leírásai:

Személyes vélemény a játékokról

Bár láttam adásokat a korábbi évek műsoraiból, mégis ez igazán az első számomra, és az 1993-as évi játékokat inkább érdekességként szoktam nézni, mert az ezt követő évekhez képest meglehetősen kezdetleges. Kevés pontot lehetett szerezni, és csak 8 játék volt egy elődöntőben. Talán ez a legkevésbé eseménydús játéksorozat azokból az évekből, melyekben a magyarok részt vettek. Sőt, még az 1992-es is jobb volt abból a szempontból, hogy 8 ország játszott akkor, és 10 játék volt egy elődöntőben.

Ami miatt külön érdemes nézni az adásokat, látni, hogy Geszler Dorottya nemcsak gyönyörű (1989-ben a Miss Hungary 3. helyezettje volt), hanem hihetetlenül szimpatikus volt, és alkalmas volt arra, hogy vezesse a Játék Határok Nélkül szériát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekhatarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8918323021
süti beállítások módosítása