Játék határok nélkül

1996

2024. február 10. - supermario4ever

Ebben az évben is részt vett Magyarország a játékokban. A legnagyobb változás kétségtelenül az volt, hogy most nem elődöntőnként más-más ország adott otthont a játékoknak, hanem egész évben egy adott helyszínen zajlottak a játékok. Ez pedig Olaszország volt, a Torino melletti Stupinigi vadászkastély kertje. Ez azzal is járt, hogy az elődöntők játékai nem egy-egy témakörre épültek, hanem minden játék úgynevezett nemzeti játék volt. Ennek lényege, hogy minden elődöntőben egy-egy játékot egy adott ország találta ki, megtervezték annak díszletét, és a játék mikéntjét is. Ezekhez legtöbbször egy-egy háttértörténet is kapcsolódott, illetve gyakori volt az olimpiai témájú játék (mégis csak az olimpia évében járunk), illetve a hét főbűn közül volt játék.

A hat nemzeti játék mellett maradt a fonaljáték, de emiatt nem maradt ki csapat. Maradt az együttműködési játék is, mely minden egyes elődöntőben ugyanaz volt. Az első játék, a kincs a sárkány barlangjában. Valamint a döntő játék is minden egyes játékban ugyanaz volt, a zenész játék. Volt ezek mellett egy handicap játék is, mely a döntő játék előtt volt. Ennek lényege, hogy a játékosokat a jelenlegi állásuk alapján fordított sorrendben 3-3 másodperces különbséggel indították. Az utolsó helyezettet először, míg a jelenleg élen állót utoljára.

Ebben az évben csak 6 ország vett részt a játékokban, erre utoljára 1991-ben volt példa. Ezek összességében jelezhették, hogy nagyon komoly anyagi kiadással járt egy-egy évad lebonyolítása, így jó eséllyel azért volt csak 6 ország, mert anyagilag nem tudták vállalni a részvételt. Beszédes, hogy Málta és Csehország szálltak ki a játékokból. A máltaiak gyengén szerepeltek a játékokban, ezért jó eséllyel értelmetlennek látták a részvételt, a csehek meg ekkor még szegényebb ország volt, mint mi, ezért jó eséllyel emiatt szálltak ki a játékból, pedig megnyerték az 1994-es és az 1995-ös döntőt is. Visszatért viszont Szlovénia, ők a tavalyi évet hagyták ki. Tehát azzal, hogy az egész évadnak csak egy helyszíne volt, ez vélhetően sokat enyhített az anyagi terheken, illetve hogy voltak állandó játékok, ezáltal a díszletek, a rekvizítumok sem voltak annyira költségesek. Anyagi problémára utal az is, hogy 1996-tól nem 10, hanem 9 elődöntő volt.

A ponttáblázat zenéje maradt, az eredményjelző tábla viszont kicsit más az előző évihez képest. Meggyorsították a zenét, és magasabb hangon is szól.

Geszler Dorottya végleg kiszállt a műsorvezetésből, helyette Farkas Beatrix jött. Gundel Takács Gábor is eredetileg kiszállt volna a játékokból, mert ő ebben az évben az Eurosporthoz szerződött le, így a köztévénél nem szerepelhetett. Az ő helyére Márton Csaba érkezett, aki csak az első elődöntőt vezette, utána a hivatalos indoklás szerint hangszálgyulladás miatt kiszállt a játékokból, ekkor Gundel Takács Gábor jött a helyére, aki ugyan nem tudott már kiutazni Olaszországba, ezért budapesti stúdióból, mint szakkommentátor vezette a játékokat a 2. elődöntőtől a döntőig.

Egy elődöntőben megrendezett játékok száma: 10
Minimálisan megszerezhető pont: 12 pont
Maximálisan megszerezhető pont: 72 pont

Részt vevő országok száma: 6
Csatlakozó országok: Szlovénia (visszatérő)
Távozó országok: Csehország és Málta

Részt vevő országok és műsorvezetők:
Svájc: Caterina Ruggeri
Görögország: Dafné Bokota (Δάφνη Μπόκοτα, 1-5. elődöntők) Kostas Sgontzos (Κώστας Σγόντζος, 6-9. elődöntők és a döntő)
Magyarország: Farkas Beatrix, Márton Csaba (1. elődöntő) és Gundel Takács Gábor (2-9. elődöntők és a döntő)
Olaszország: Ettore Andenna
Portugália: Elácio Clímaco
Szlovénia: Gregor Krajc

Az elődöntők és a döntő részletes leírásai:

Személyes vélemény a játékokról

Annak ellenére, hogy ebben az évben csak 6 ország játszott, mégis hihetetlenül egyedire és hangulatosra sikeredett az 1996-os évad, ami miatt élmény nézni ezeket az adásokat. Farkas Beatrix ugyan nem feltétlen játékos hangú műsovezető, mégis kellemes hangjával egyedi színfoltot adott a játéksorozatnak, amivel egyedivé tette ezt az évet. Márton Csaba meg óriási tévedés volt, és élek a gyanúperrel, hogy már ott a műsorvezetés sem ment simán, vagy a szerkesztők vették észre, hogy alkalmatlan volt a műsorvezetésre (ez nézőként nem is kérdés), vagy ott a többieknek sem volt szimpatikus. Én sokkal inkább arra tippelek, hogy kiutasították a játékokról, minthogy megbetegedett volna. De biztosat nem tudok, ezek feltételezések. De a 2. elődöntőtől Gundel Takács Gábornak köszönhetően újra a régi minőségében élvezhetjük a játékokat.

Sok volt a szimfonikus hangzású zene a játékok során, ez nekem nem igazán jött be, de hogy például az együttműködési játék alatt Jean Michel Jarre Oxygene 4 zenéje szólt, az nagyban emelte a hangulatot.

A kedvenc elődöntőm az 5. elődöntő volt. Itt volt a legtöbb vicces játék, valamint a fonaljáték is nagyon tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekhatarok.blog.hu/api/trackback/id/tr2618323027
süti beállítások módosítása